• darkblurbg

 

 

De zanderijvaarten rondom Naarden

De zanderijvaarten rondom Naarden

In het noordwesten van het Gooi is een bijzonder netwerk van vaarten en vaartjes te vinden. Hier bij Naarden en Bussum vinden we meerdere complexen van voormalige zanderijen die werden ontsloten door tientallen zanderijvaarten. Een groot deel van deze vaarten is verdwenen, maar voor wie er oog voor heeft is toch ook nog heel veel terug te vinden in een landschap dat nu grotendeels bebouwd of bebost is.

De zijkanalen van het Noordzeekanaal

De zijkanalen van het Noordzeekanaal

Geen ander kanaal in Nederland kent zoveel zijkanalen als het Noordzeekanaal. Elk van deze zijkanalen kreeg zijn eigen letter; van zijkanaal A tot en met zijkanaal K. In totaal zijn er elf zijkanalen, waarvan er nog negen in gebruik zijn. Wat is het verhaal achter deze zijkanalen?

West-Friesland

West-Friesland

West-Friesland als eiland tussen de droogmakerijen. Wie in de Kop van Noord-Holland ronddwaalt kan zich verbazen over de tientallen dijken en variaties in poldergezichten. Deze kaart geeft inzicht hoe dat is ontstaan en hoe de kanaalbouwers daar gebruik van hebben gemaakt.

Amsterdam-Noord

Amsterdam-Noord

Wie wel eens in Amsterdam-Noord is geweest, zal zich verbazen over de bijzondere ruimtelijke structuur. Tussen de moderne flats kun je ineens eeuwenoude houten dijkhuizen vinden en voor je het weet staat je weer in een tuindorpje met overal oranje daken. Daarnaast zijn er dijken en hoogteverschillen. Hoe zit dat nu? Het is een bijzonder verhaal en voor iedereen die er nooit is geweest hopelijk een aanleiding om eens gauw te gaan kijken in dit aparte stadsdeel.